Intel Hakkında

Kısa Tarih

Intel (Integrated Electronics), kimyacı ve fizikçi olan Gordon E. Moore ile fizikçi ve entegre devrenin kaşiflerinden Robert Noyce tarafından 1968 tarihinde ABD’de Santa Clara, California’da kuruldu. Kişisel bilgisayarlar için ilk işlemciyi* 1971 tarihinde üretti. 1990’lı yıllardan günümüze kadar teknolojisini sürekli yenileyen Intel, yenilikçi ve dinamik yapısı ile işlemci sektörünün açık ara lideri konumunda. Intel, insanlığı geleceğe taşıma vizyonu ve liderlik misyonunu her iki yılda bir gerçekleştirdiği yeni nesil işlemci mimarisi ile pekiştiriyor.

Ne Yapar? Ne Amaçlar?

Silikon tabanlı teknolojilerde dünya lideri Intel, çalışma ve sosyal ortamlarındaki yaşam kalitelerini sürekli artırmak amacıyla yeni teknolojiler ve ürünler geliştirir, yeni inisiyatifler oluşturur. Ürettiği yenilikçi teknolojiler ile yaşam alanlarının daha etkin kullanılmasını sağlar.

Eğitime Destek Verir

Dünyanın en yenilikçi ve lider teknoloji şirketi olan ve sürekli gelişim hedefiyle faaliyet gösterdiği ülkelere uygun eğitim içeriklerinin hazırlanmasını sağlayan Intel, bilgisayar ve İnternet kullanımının artırılarak toplumlara katma değer yaratılması vizyonuyla 50 ülkede eğitime 1 milyar doları aşkın yatırımda bulundu. Intel, global yurttaşlık yaklaşımı ile, dünya çapında eğitimin iyileştirilmesi için her yil 100 milyon dolarlık kaynak ayırıyor.

Intel Türkiye

Intel, Türkiye’deki faaliyetlerine 1997’de başladı. Türkiye’nin de içinde yer aldığı 67 ülkeyi kapsayan Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde gelişim imkanı sunan projeler yürüten Intel, Türkiye’yi kendi bölgesinde lider konumda tutup, bilişim kanallarının büyümesine destek veriyor.

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşme potansiyeline inanan Intel, bu konuda projeler geliştirmeye, kamu ve özel sektörle işbirliğine gitmeye, Intel ekosistemini desteklemeye ve ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlıyor.

Intel, günümüz kadınının toplumda daha etkin yer alması için “Kadın ve Bilişim” başlığı altında özel bir etkinlik sürdürmektedir. Bu çalışmada şimdiye kadar yaklaşık 3.000 kadına ulaşıldı.

Türkiye hedeflerine ulaşıyor

Eğitime sürekli ve kapsamlı destek veren Intel, toplumlara katma değer yaratılması vizyonuyla başlattığı “Intel Eğitim İnisiyatifi” programını geliştirerek Türkiye’de de uyguluyor. Bu programlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile; teknolojiyi sınıfta aktif bir şekilde kullanarak, düşünme ve öğrenme becerilerini geliştirmeye yardımcı olan özel uygulamalardır. Bu uygulamalarla şimdiye kadar Türkiye’de 110 bin öğretmen ve 50 bin öğrenciye ulaşıldı.


Daha fazla bilgi için;

http://www.intel.com


________________
* İşlemci: Silikon tabanlı bir yüzeyde bulunan transistörlerden oluşan bir yapıdır. Verinin hızlı işlenmesini ve taşınmasını sağlayıp hesaplamalar yaparak insanın fiziksel nedenlerle ulaşamadığı hızda sonuçlara ulaşır. Bilgisayarın istenilen cevaplara odaklı çalışmasını sağlar. Kısaca “bilgisayarın beyni” olarak da tanımlanır.

Silikon üretimi için kullanılan malzeme kumdur. Silikonun içerisine yerleştirilen transistörlerden oluşan işlemciler Intel’in kullandığı 45 nm teknolojisi ile daha da gelişti. 45 nm teknolojisini daha iyi anlamamız için bir oranlama bilgisi verelim; Intel, bu cümlenin sonunda yeralan noktaya 2.000.000 adet transistör yerleştirebiliyor.